Z wierzchu chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze, podobne do purre. Po prostu pyszne!
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
ok. 2 łyż. mąki ziemniaczanej
ok. 1 szkl. mąki pszennej (ilość mąki zależy od miąższości ziemniaków, czy są bardziej czy mniej wodnite)
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Kuleczki ziemniaczane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Obrane, ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jajami. Dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste, podobne jak na kluski śląskie, ale nieco mniej zwarte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżeczką nabierać trochę masy i formować, zmoczonymi w chłodnej wodzie dłońmi, niewielkie kulki, wielkości małego orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzać olej, ilość tak jak na frytki. Każdą uformowaną kuleczkę obtoczyć w bułce tartej. Wrzucać po 15-20 szt. na rozgrzany głęboki olej na patelnię. Smażyć na piękny złoty kolor na średnim ogniu. Kilka razy zamieszać. Wyłowić i przełożyć do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawać do różnorakich mięs i surówek zamiast frytek czy ziemniaków.