Kuleczki Tapioki w mleku kokosowym z owocem lychee + lemoniada miętowa

Dodany przez: Promocja

Przekąski i przystawki

Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

s

Składniki

  • kulki tapioki małe - 1 opakowanie
  • mleko kokosowe 1 l
  • cukier 200 g
  • mąka z tapioki 2 łyżki
  • owoce lychee
  • sól
  • Lemoniada miętowa:
  • 10 listków świeżej mięty
  • 100ml syropu cukrowego
  • 100ml soku z cytryny
  • 150ml wody gazowanej

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy dużą ilość wody i wsypujemy kulki z tapioki, ciągle mieszając gotujemy do momentu , aż kulki będą całe przezroczyste i miękkie. Cedzimy przepłukując letnią wodą.
  2. Mleko kokosowe gotujemy z cukrem, szczyptą soli, zagęszczamy rozrobioną w zimnej wodzie mąką z tapioki. Po ostygnięciu sosu łączymy go z tapioką. Owoce lychee obieramy z twardej skórki, nacinamy i wyciągamy pestkę.
  3. Wszystkie składniki wlewamy do blendera i dodajemy kości lodu. Blendujemy do uzyskania konsystencji sorbetu. Dekorujemy szczytem mięty.

Komentarz redakcji

Sos do tapioki dodawajcie dwa razy, raz po ugotowaniu a drugi przed podaniem, gdyż tapioka wchłonie cały sos

Oryginalne danie z przepisu serwują warszawska i poznańska restauracja WHY THAI.
www.whythai.pl
Lemoniada kokos tapioka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze