Kremowa zupa ze świeżego ogórka

Pyszna i łatwa w przygotowaniu kremowa zupa ze świeżych ogórków. Idealna na chłodne, zimowe dni.

Dodany przez: bazylia

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

Składniki

  • -1 długi ogórek zielony
  • -pół średniej cebuli
  • -2 ząbki czosnku
  • -olej do smażenia
  • -kostka rosołowa
  • -pół szklanki śmietany
  • -łyżeczka mąki
  • -trójkącik sera topionego ementaler hochland
  • -1 litr wody
  • -1 duży ziemniak

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.Obieramy ogórka i wydrążamy z niego nasiona, kroimy w dość dużą kostkę i dodajemy na patelnię i smażymy przez około 5min. W tym samym czasie w garnku gotujemy wode, rozpuszczamy w niej kostkę rosołową i dodajemy pokrojonego w kostke ziemniaka. Gdy ziemniaki już będą miękkie dodajemy to co mamy na patelni i chwilę gotujemy. W szklance rozrabiamy śmietanę z mąką dodając trochę wywaru jaki nam powstał i wlewamy do garnka z zupą energicznie mieszając. Chwilę gotujemy i dodajemy trójkącik sera topionego mieszając aż do rozpuszczenia. Odcedzamy trochę ziemniaków i ogórków (około jednej szklanki) a pozostała zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy to co odcedzilismy doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w grzankami czosnkowymi lub bez niczego.
zupa krem ogórek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze