Kotlety z karkówki

Soczyste kotlety z karkówki

Dodany przez: ewa zychewicz

Kotlety z karkówki

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 8 głosów)

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki maggi w płynie
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • papryka ostra w proszku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • mąka
  • 4 -5 jajek
  • bułka tarta
  • oliwa do smażenia
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól

Przygotowanie

  1. Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety. Do miski wrzucić mięso, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać razem z mięsem. Odstawić na 15 minut. Przygotować mąkę i bułkę tartą do obtaczania kotletów oraz w drugim naczyniu roztrzepać jajka z odrobiną soli. Na patelni rozgrzać oliwę, kotlet obtaczać w mące, jajku i bułce tartej po około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle, posolić.
  3. Usmażone kotlety posypać pieczarkami, podawać z ziemniakami, frytkami lub pieczonymi ziemniakami
mięso obiad przekąska kolacja danie karkówka kotet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze