Kompot z agrestu.

Na zimę będzie jak znalazł!

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
36 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 4 głosów)

Składniki

  • * * 2 kg agrestu czerwonego,
  • * * 80 dag cukru,
  • * * 6 szklanek wody

Przygotowanie

  1. Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić.Agrest (może być lekko niedojrzały) oczyścić i opłukać, nakłuć wykałaczką i układać w słoikach bardzo ściśle.Ja użyłam słoiczków o pojemności 0,33 l i wyszło mi 12 sztuk.Zalać zimną zalewą ponad wysokość owoców, ale poniżej krawędzi słoika (ok.2 cm ).Słoiki pasteryzować ok.10 minut , wyjąć, sprawdzić, czy są dobrze dokręcone i ustawić do góry dnem do wystygnięcia.
  2. Wystudzone kilka razy potrząsać.Przechowywać w chłodnej piwniczce.
owoce przetwory kompot agrset
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze