231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska Make eat easy

Koktajl ze szpinakiem

Ocena:

4 (2)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Koktajl ze szpinakiem doskonale orzeźwia i dostarcza znaczącą dawkę witamin. To świetnie zbalansowana kompozycja z zielonych liści, banana i owoców cytrusowych. Można wypić go na drugie śniadanie lub jako zastrzyk energii między posiłkami. Jest aksamitny, delikatnie słodki i kwaskowy, a nie zawiera żadnego nabiału. Zachęca swoją soczystą zieloną barwą. Sprawdźcie, jak zrobić koktajl ze szpinaku. Pijcie go codziennie na dobry początek dnia.

Składniki:

  • szpinak  100 g

  • sok pomarańczowy  250 ml

  • banany  1 szt.

  • sok z cytryny  30 ml

Koktajl ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Opłukujemy liście szpinaku baby pod zimną, bieżącą wodą. Odsączamy je za pomocą wirówki do sałaty. Możemy tez wyłożyć je na ściereczkę lub wysuszyć ręcznikiem papierowym. Smoothie ze szpinakiem da się też zrobić, używając innych odmian, z większymi, dojrzałymi liśćmi, dostępnych zwłaszcza latem, na lokalnych bazarkach. Mają one zazwyczaj twardszą, dłuższą łodyżkę, którą warto usunąć. Umieszczamy osuszony szpinak w kielichu blendera lub wysokim naczyniu z wyposażenia ręcznego urządzenia typu żyrafa.      

    koktajl ze szpinakiem - przygotowanie szpinaku
  • Krok 2:

    Umieszczamy cytrynę (lub limonkę) na sitku i przelewamy ją wrzątkiem, żeby pozbyć się zanieczyszczeń ze skórki. Rolujemy ją po desce do krojenia lub blacie kuchennym, przyciskając ją otwartą dłonią do podłoża. W ten sposób rozluźniamy miąższ i owoc łatwiej uwolni sok. Przekrajamy ją na pół. Wyciskamy, najlepiej za pomocą ręcznej praski, żeby uzyskać jak najwięcej płynu. Przelewamy sok do czystego naczynia. Uważamy, żeby nie dostały się do niego pestki. 

    koktajl ze szpinakiem - wyciskanie cytryny
  • Krok 3:

    Sparzamy pomarańcze. Przekrajamy je na pół. Wyciskamy. Jeśli nie mamy żadnych akcesoriów kuchennych, które pozwolą nam w łatwy sposób uzyskać sok z cytrusów, możemy obrać pomarańcze (razem z albedo) i usunąć z nich pestki, a następnie zblendować. Potem wystarczy przelać pulpę przez sitko, żeby pozbyć się miąższu. Ten sposób przyda się szczególnie wtedy, kiedy przygotowujemy większą porcję soku. 

    koktajl ze szpinakiem - wyciskanie pomarańczy
  • Krok 4:

    Do naczynia ze szpinakiem wlewamy 250 ml soku z pomarańczy i około 30 ml soku z cytryny. Miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy obrany i pokrojony na mniejsze cząstki banan. Najlepiej sprawdzi się dojrzały owoc, który jest miękki i słodki, ale zwróćmy uwagę, żeby miąższ nie był czarny, w przeciwnym razie może negatywnie wpłynąć na smak i kolor naszego smoothie. Dalej blendujemy, aż składniki dobrze się połączą i powstanie gęsty i jednolity zielony koktajl ze szpinaku. Możemy dorzucić do niego nieco natki pietruszki, która wzmocni jego barwę, a także inne owoce, na przykład gruszki lub kiwi. 

    koktajl ze szpinakiem - blendowanie
  • Krok 5:

    Koktajl ze szpinakiem – oczyszczający, odchudzający, a także wzmacniający odporność – warto dobrze schłodzić przed podaniem. Przelewamy go do szklanek. Możemy wrzucić do niego kilka kostek lodu, a brzegi naczynia udekorować półplasterkiem pomarańczy. Należy wypić go tego samego dnia – jeśli postoi dłużej w lodówce, rozwarstwi się i straci kolor oraz część wartości odżywczych.  

    koktajl ze szpinakiem - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne