Pyszne i szybkie danie dla zapracowanych nadaje się do jedzenia zarówno z ryżem jak i ziemniakami.
Składniki:
50 dkg mięsa mielonego
1 duża cebula
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów bez skórki
1 papryka czerwona
koncentrat pomodorowy
pieczarki (opcjonalnie)
przyprawy: bazylia, czosnek, pieprz, sól
Kociołek meksykański - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulkę pokroic w kostkę, podsmażyć. Mięso doprawić, uformować małe kuleczki, podsmażyć razem z cebulą. Można dolać trochę wody i dusić kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, paprykę i pomidory w puszce. Dalej dusić kilka minut aż papryka i pieczarki będą miękkie. Pod koniec dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku.