Myśliwski kociołek

smaczne i pożywne...

Dodany przez: kaMisia13

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 2 głosów)

Składniki

  • 60 dag dziczyzny bez kości
  • 10 dag tłustego boczku
  • 20 dag cebuli
  • 50 dag kurek
  • 40 dag ziemniaków
  • 20 dag marchewki
  • 1,5szklanki rosołu wołowego ( z kostki)
  • łyżka masła
  • liść laurowy
  • po 2-3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • 4-5 jagód jałowca
  • łyżeczka soli
  • biały pieprz

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną z błon i ścięgien mięso umyć i pokroić w grubą kostkę, a boczek i obraną cebulę – w drobną kostkę. Grzyby oczyścić i umyć, większe przeciąć na pół. Marchewkę i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plastry. W dużym garnku z grubym dnem stopić masło i mieszając podsmażyć boczek, dodać cebulę, a gdy się zeszkli, wrzucić mięso i zrumienić ze wszystkich stron. Do mięsa dołożyć ziemniaki, marchew i grzyby, po czym wsypać wszystkie przyprawy. Potrawę delikatnie wymieszać, zalać gorącym rosołem, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny.
obiad cebula boczek dziczyzna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze