Klasyczna ogórkowa

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 20 minut Porcja: 90 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Klasyczna ogórkowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
90 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 3 skrzydełka kurczaka
  • 2 ziemniaki
  • włoszczyzna
  • 1/2 kg kiszonych ogórków
  • liść laurowy
  • 1/2 szklanki śmietany
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól

Przygotowanie

  1. ■ Włoszczyznę i ziemniaki umyć, obrać. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Skrzydełka umyć.
  2. ■ Do garnka włożyć skrzydełka, włoszczyznę, liść laurowy, ziarna pieprzu. Zalać wodą, zagotować.
  3. ■ Po 5 minutach dodać ziemniaki. Kiedy skrzydełka i włoszczyzna będą miękkie, wyjąć je z wywaru. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do zupy razem ze startymi na tarce ogórkami. Doprowadzić do wrzenia.
  4. ■ Zdjąć z ognia, zabielić śmietaną, doprawić.
zupa ogórkowa kiszone ogórki zupy skrzydełka kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze