Karmelki

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 15–20 minut Sztuka: 50 kcal Składniki na 45 sztuk

Dodany przez: mojegotowanie

Karmelki

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
50 kcal
Porcje:
45 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 30 dag cukru
  • 5 dag miodu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 25 dag śmietany
  • 5 dag masła
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Do garnka wsypać cukier, wlać miód, 5 łyżek wody, doprowadzić do wrzenia. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
  2. Śmietanę wlać do garnka i zagotować. Dodać skarmelizowany cukier i gotować, mieszając, aż powstanie jednolita, brązowa masa (około 10 minut).
  3. Na zimny półmisek lub marmurową deskę wylać parę kropel masy. Jeśli natychmiast zastygnie, znaczy to, że karmel jest gotowy. Dodać masło, wymieszać.
  4. Formę (ok. 20x30 cm) wyłożyć folią aluminiową, wysmarować tłuszczem i napełnić masą. Wygładzić wierzch, odstawić do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje, wyjąć z formy, usunąć folię i grubo pokroić. Karmelki wstawić do lodówki do zastygnięcia.
miód deser dla dzieci cukier karmelki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze