Świąteczny piernik z bakaliami

Przepis na bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu piernik bożonarodzeniowy z bakaliami

Dodany przez: Mysiunia

Świąteczny piernik z bakaliami

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
100 kcal
Porcje:
40 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 5 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
s

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 0.5 masła,
  • 5 jajek,
  • 10 łyżek miodu prawdziwy,
  • 1 Przyprawa do piernika
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1.5 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 garstki rodzynek,
  • 2 garstki orzechów
  • 1 garstka migdały,
  • polewa

Przygotowanie

  1. 1. Orzechy oraz migdały siekamy (ja migdały kupiłam już posiekane w słupki). 2 wąskie blaszki smarujemy margaryną i wykładamy papierem śniadaniowym.
  2. 2. Do mąki wsypujemy przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz kakao - mieszamy.
  3. 3.Żółtka, cukier oraz miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy śmietanę oraz miód (jeśli dajemy sztuczny to trochę wiecej bo jest mniej słodki) i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z pozostałymi składnikami.
  4. 4. Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z całym ciastem a na koniec dodajemy bakalie - mieszamy i rozkładamy ciasto na 2 blaszki.
  5. 5. Piernik pieczemy przez 60 minut w temp 180*. po wystudzeniu nakłuwamy cały piernik za pomocą wykałaczki, aby polewa dostała się do srodka i ciasto było słodsze i bardziej wilgotne.
  6. 6. Na samym końcu piernik polewamy polewa kakaową lub czekoladową i dekorujemy np migdałami.
Boże Narodzenie deser piernik Święta bakalie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze