Kapuśniak na żeberkach

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 1 godzina Porcja: 210 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Kapuśniak na żeberkach

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
210 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 dag suszonych grzybów
  • pęczek włoszczyzny
  • 50 dag żeberek wieprzowych
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • cebula
  • 4 łyżeczki Ziarenek Smaku Uniwersalnych WINIARY
  • 8 ziarenek jałowca
  • 5 dag kwaśnej śmietany
  • szczypta cukru
  • sól, grubo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby na noc namoczyć w wodzie. Następnego dnia ugotować. Włoszczyznę obrać. Cebulę obrać, przekroić na pół i opiec nad gazem.
  2. Żeberka włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, cebulę, jałowiec. Wsypać Ziarenka Smaku. Zalać 2 litrami gorącej wody. Gotować ok. 30 minut, aż mięso i jarzyny będą miękkie. Wywar przecedzić. Mięso obrać z kości, pokroić, odłożyć.
  3. Kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka, zalać wywarem. Grzyby pokroić i wraz z wywarem grzybowym dodać do zupy. Gotować około 30 minut.
  4. Dodać mięso, pieprz, cukier. Jeśli trzeba, posolić. Kapuśniak można podawać z kleksem gęstej śmietany.
grzyby zupa żeberka kapuśniak włoszczyzna na śmietanie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze