Boczek faszerowany wg mojej mamy

Bardzo smaczny boczek faszerowany.

dania mięsne

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.32 z 174 głosów)

Składniki:

  • 2,5 kg chudego cienkiego boczku wieprzowego(bez skóry)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 czubata łyżka ziół tradycyjnych do grilla
  • sól, pieprz
  • Nadzienie:
  • 40 dkg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 pęczek natki pietruszki(posiekana)
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki wody
  • Dodatkowo:
  • 1 czubata łyżka masła roślinnego
  • 5 łyżek oliwy

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Boczek dokładnie umyć, jeżeli będzie grubszy delikatnie rozbić.Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz oraz resztę ziół, wszystko dokładnie wymieszać i natrzeć boczek, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
  • Do mięsa mielonego dodać przyprawy, przeciśnięty ząbek czosnku, drobniutko pokrojoną cebulę, jajko i posiekaną natkę pietruszki, wyrobić masę jak na kotlety mielone.
  • Rozłożyć boczek i delikatnie ułożyć farsz, następnie zwinąć i dokładnie związać szpagatem.
  • Masło wymieszać z oliwą rozgrzać na patelni i obsmażyć roladę boczkową na złoty kolor z każdej strony.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać kilkoma łyżkami wody i pozostałym tłuszczem z patelni, piec pod przykryciem w 180 st C aż rolada będzie miękka(sprawdzamy długą wykałaczką do szaszłyków)
  • Od czasu do czasu przekręcamy roladę na drugą stronę.Jeżeli chcemy żeby mięso było chrupiące , zdejmujemy przykrycie i zapiekamy chwilkę na termoobiegu.
  • Doskonały boczek do kanapek, wyśmienicie smakuje z chrzanem lub ćwikłą.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy