Jabłka faszerowane serem pleśniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jabłka myjemy, odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy gniazda nasienne z pewną ilością miąższu. miąższ siekamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy cukrem pudrem, polewamy łyżką wódki i odstawiamy. Ser kruszymy, ucieramy w misce ze śmietaną, łyżką wódki, żółtkami i posiekanym rozmarynem, dodajemy posiekane grubo orzechy, Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny i mieszamy z masą serową. Farszem napełniamy jabłka, przykrywamy odciętymi czapeczkami z ogonkiem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºc.Jabłka z bryndzą i calvadosem: 25 dag bryndzy ucieramy ze szczyptą pieprzu. Skórkę 6 niedużych jabłek nacinamy ostrym nożem na 10–12 cząstek, ostrożnie wycinamy co drugą cząstkę. Wolne miejsca wypełniamy bryndzą, tworząc zamknięte jabłko. ładamy je na talerzu. Calvados podgrzewamy, zapalamy go i płonącym polewamy jabłka. Podajemy od razu