Jabłka do szarlotki

Jabłka do szarlotki w słoikach do przechowywania

Dodany przez: caroline

Jabłka do szarlotki

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • jabłka
  • cukier
  • rodzynki
  • cynamon
  • cytryna

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi oczkami (najlepiej robotem z odpowiednia tarka).
  2. Przekładamy do garnka, z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do jabłek. Do jabłek dodajemy też 1 szklankę cukru i 1/2 szklanki wody. Całość zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
  3. Dodajemy jeszcze tyle cukru żeby jabłka były wystarczająco słodkie (trzeba spróbować), rodzynki i cynamon (ilość według gustu) i gotujemy jeszcze 5 minut.
  4. Przekładamy gotowe jabłka do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut.
  5. Możemy wykorzystać dowolne jabłka, nawet papierówki. Ilość użytego cukru zależy od tego jak kwaśne są jabłka.
  6. Takie jabłka można wykorzystywać do ciast, naleśników a także jako samodzielny deser.
przetwory deser jabłka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze