Grzybowa z lanymi kluskami

Ocena:

4.47 (169)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 390 kcal

Składniki:

  • 25 dag pieczarek
  • 20 dag ziemniaków
  • 5 szklanek bulionu jarzynowego
  • 2–3 łyżki mąki
  • jajko
  • łyżka masła
  • łyżka posiekanej natki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Grzybowa z lanymi kluskami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczarki oczyścić, drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Masło stopić w rondlu, włożyć pieczarki, poddusić.
  • Wlać gorący bulion, dodać ziemniaki, gotować na małym ogniu 20 minut. Zmiksować, przyprawić do smaku, posypać natką.
  • Jajko wbić do kubka, dodać mąkę, szczyptę soli, łyżką mieszać ciasto tak długo, aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto wlewać cienkim strumieniem na wrzącą zupę. Gotować chwilę, mieszając. Przyprawić do smaku.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne