Miękka, soczysta, pachnąca...obowiązkowo ze szklanką piwa.
Składniki:
golonka tylna (w przedniej jest prawie tylko sama kość)
piwo
sól, pieprz
kilka ząbków czosnku
majeranek
zioła prowansalskie
Golonka w piwie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Golonkę myję, ostrym nożem nacinam skórę. W nacięcia wkładam plasterki czosnku. Nacieram przyprawami i odstawiam, przynajmniej na noc, do lodówki.
Następnego dnia golonkę wkładam w rękaw do pieczenia, układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do, nagrzanego do 180 st, piekarnika. Piekę ponad godzinę (trzeba zajrzeć i sprawdzić, np. wbijając nóż, czy mięso jest miękkie; czas pieczenia zależy od wielkości golonki). Po upieczeniu rozcinam rękaw, sos zlewam do naczynia, w którym mięso się piekło, a golonkę odstawiam, żeby przestygła. Następnie oddzielam mięso od kości i kroję na porcje. Kawałki układam w naczyniu z sosem i zalewam piwem. Wstawiam jeszcze raz do piekarnika na około 20 - 30 minut, żeby golonka ładnie się przyrumieniła. Można włączyć pod koniec opcję grill.