Golonka pieczona

Opłaca się jej poświęcić troszkę więcej czasu.. Niezapomniany smak!

dania mięsnegolonka

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.4 z 181 głosów)

Składniki:

  • golonka - tyle ile chcemy
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki marynaty do golonki
  • 1 łyżka papryczki chili
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 5 ziaren ziela angielskieg
  • 5 listków laurowych
  • oregano
  • pieprz
  • sól

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Golonki wkładamy do zimnej wody, zanurzamy je całe i zostawiamy na trochę, dokładnie myjemy. Na golonce mogą być włosy, więc je przypalamy.
  • Do dużego garnka wrzucamy golonki i przykrywamy je wodą.
  • Gotujemy przez ok. 2 h razem z solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielami angielskimi.
  • Kiedy mięso będzie już miekkie wyciągamy do dużej miski i czekamy aż trochę wystygnie.
  • Następnie golonkę ze wszystkich stron dość mocno solimy, pieprzymy, dodajemy przypraw i polewamy olejem.
  • Wstawiamy do lodówki. Później pieczemy.
  • Dobrze jest jak golonka poleży trochę w lodówce, wtedy mięso kruszeje i staje się dużo lepsze - moja leżała cały dzień i całą noc.
  • Co jakiś czas obracać ją na drugą stronę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy