Golonka pieczona

Opłaca się jej poświęcić troszkę więcej czasu.. Niezapomniany smak!

Dodany przez: Niunia_yea

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • golonka - tyle ile chcemy
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki marynaty do golonki
  • 1 łyżka papryczki chili
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 5 ziaren ziela angielskieg
  • 5 listków laurowych
  • oregano
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Golonki wkładamy do zimnej wody, zanurzamy je całe i zostawiamy na trochę, dokładnie myjemy. Na golonce mogą być włosy, więc je przypalamy.
  2. Do dużego garnka wrzucamy golonki i przykrywamy je wodą.
  3. Gotujemy przez ok. 2 h razem z solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielami angielskimi.
  4. Kiedy mięso będzie już miekkie wyciągamy do dużej miski i czekamy aż trochę wystygnie.
  5. Następnie golonkę ze wszystkich stron dość mocno solimy, pieprzymy, dodajemy przypraw i polewamy olejem.
  6. Wstawiamy do lodówki. Później pieczemy.
  7. Dobrze jest jak golonka poleży trochę w lodówce, wtedy mięso kruszeje i staje się dużo lepsze - moja leżała cały dzień i całą noc.
  8. Co jakiś czas obracać ją na drugą stronę.
mięso obiad kolacja musztarda chrzan golonka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze