filet_z_kurczaka_w_panierce_serowej

Filet z kurczaka w panierce serowej.

Ocena:

4.43 (162)

  • 10 min.
  • dla 3 osób
Ciekawa odmiana tradycyjnie panierowanego fileta z kurczaka.Ser pasuje idealnie.

Składniki:

  • 3 spore sznycle z fileta kurczaka
  • 2 jajka
  • 10 dag sera żółtego np. gouda lub edam
  • ok.3 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej słodkiej

Filet z kurczaka w panierce serowej. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso opłukać ( u mnie były to 3 plastry z dużych filetów-przecięte wzdłuż ) i osuszyć.Bardzo delikatnie rozbić, ale filety mają być dość grube.Oprószyć z jednej strony przyprawą do kurczaka. W jednej miseczce rozkłócić jajka ze szczyptą soli.Na drugą miseczkę wsypać bułkę tartą i starty na dość drobnej tarce ser.wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Panierować mięso kolejno w jajkach i panierce z bułki i sera.Docisnąć.Kłaść na rozgrzany olej.Posypać z jednej strony papryką mieloną.Smażyć z obu stron na średnim płomieniu.Ew. jeszcze posolić. Podałam z ziemniakami z wody i mizerią.Mięsko pozostało soczyste w środku a panierka była pyszna.

Porady

Zobacz też: przepis na suflety serowe

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne