Suflety serowe

Klasyczne suflety serowe - zapieczone z zewnątrz, mięciutkie i gorące w środku. Suflet będzie smakować wyjątkowo, jeśli użyjemy dwóch rodzajów sera, sprawdzi się np. cheddar i parmezan.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 50 g masła
  • 2–3 łyżki bułki tartej
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki startego dojrzałego sera, np. cheddara
  • 1/3 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Łyżkę masła roztapiamy i nacieramy nim naczynie do sufletu o pojemności 1,2 l lub mniejsze sufletówki i obsypujemy wnętrza bułką tartą.
  2. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy pozostałe masło, mąkę, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową. Garnek pozostawiamy na małym ogniu i mieszamy sos, doprowadzając do wrzenia. Trzymamy na małym ogniu 1–2 min, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cały cheddar i połowę parmezanu, mieszamy.
  3. Do przestudzonego sosu wbijamy żółtka i przyprawiamy solą i pieprzem. Z białek ubijamy sztywną pianę. Niewielkimi porcjami dodajemy pianę do sosu, aż stanie się nieco rzadszy. Dodajemy resztę piany i bardzo delikatnie mieszamy.
  4. Masę przekładamy do przygotowanego naczynia lub naczyń i umieszczamy na blasze. Wierzch posypujemy pozostałym parmezanem. Pieczemy 20–25 min, aż suflet wyrośnie i nabierze złocistego koloru. Podajemy natychmiast po upieczeniu.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
suflet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze