Suflety serowe

Klasyczne suflety serowe - zapieczone z zewnątrz, mięciutkie i gorące w środku. Suflet będzie smakować wyjątkowo, jeśli użyjemy dwóch rodzajów sera, sprawdzi się np. cheddar i parmezan.

suflet

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 153 głosów)

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2–3 łyżki bułki tartej
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki startego dojrzałego sera, np. cheddara
  • 1/3 szklanki startego parmezanu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Łyżkę masła roztapiamy i nacieramy nim naczynie do sufletu o pojemności 1,2 l lub mniejsze sufletówki i obsypujemy wnętrza bułką tartą.
  • Do rondla wlewamy mleko, dodajemy pozostałe masło, mąkę, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową. Garnek pozostawiamy na małym ogniu i mieszamy sos, doprowadzając do wrzenia. Trzymamy na małym ogniu 1–2 min, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cały cheddar i połowę parmezanu, mieszamy.
  • Do przestudzonego sosu wbijamy żółtka i przyprawiamy solą i pieprzem. Z białek ubijamy sztywną pianę. Niewielkimi porcjami dodajemy pianę do sosu, aż stanie się nieco rzadszy. Dodajemy resztę piany i bardzo delikatnie mieszamy.
  • Masę przekładamy do przygotowanego naczynia lub naczyń i umieszczamy na blasze. Wierzch posypujemy pozostałym parmezanem. Pieczemy 20–25 min, aż suflet wyrośnie i nabierze złocistego koloru. Podajemy natychmiast po upieczeniu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy