faszerowana_papryka

Faszerowana papryka

Ocena:

4.51 (182)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Papryka z wegetariańskim farszem .

Składniki:

  • 4 średnie papryki kolor dowolny (u mnie jest to żółta i zielona )
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • pół szklanki zielonego groszku (może być podgotowany świeży lub z puszki)
  • pół szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • starty ser mozzarella
  • pół kostki rosołowej
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • szałwia suszona
  • oregano suszone
  • tymianek suszony
  • oliwa

Faszerowana papryka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Trzy papryki umyć, usunąć gniazda nasienne.
  • Przygotować farsz:
  • Cebulę ,pieczarki oraz  jedną paprykę pokroić w kostkę i oddzielnie podsmażyć na oliwie. Ugotowany groszek rozgnieść widelcem i dodać do podsmażonych składników. Do farszu wrzucić również ugotowany ryż ,czosnek,2 łyżki startej mozzarelli oraz przyprawy tkj. pieprz ,sól papryki: słodką i ostrą oraz  suszony tymianek. Wszystkie składniki wymieszać .Tak przygotowanym farszem nadziewamy paprykę.
  • Przygotować sos pomidorowy:
  • Zagotować półtorej szklanki wody wrzucić rosołek a następnie ponad ¾ szklanki koncentratu pomidorowego .Dodać ząbek czosnku przyprawy :pieprz , ostrą paprykę, suszoną szałwie ,oregano.Zagotować i dolać ok.2 łyżki śmietany. Zestawić z palnika.
  • Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy a następnie wypełnione farszem papryki .Na wierzch każdej papryki układamy startą mozzarellę .Pieczemy w około 180-190 stopniach przez 30 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne