4 średnie papryki kolor dowolny (u mnie jest to żółta i zielona )
5 dużych pieczarek
1 cebula
pół szklanki zielonego groszku (może być podgotowany świeży lub z puszki)
pół szklanki ryżu ugotowanego na sypko
koncentrat pomidorowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
starty ser mozzarella
pół kostki rosołowej
pieprz
sól
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
szałwia suszona
oregano suszone
tymianek suszony
oliwa
Faszerowana papryka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Trzy papryki umyć, usunąć gniazda nasienne.
Przygotować farsz:
Cebulę ,pieczarki oraz jedną paprykę pokroić w kostkę i oddzielnie podsmażyć na oliwie. Ugotowany groszek rozgnieść widelcem i dodać do podsmażonych składników. Do farszu wrzucić również ugotowany ryż ,czosnek,2 łyżki startej mozzarelli oraz przyprawy tkj. pieprz ,sól papryki: słodką i ostrą oraz suszony tymianek. Wszystkie składniki wymieszać .Tak przygotowanym farszem nadziewamy paprykę.
Przygotować sos pomidorowy:
Zagotować półtorej szklanki wody wrzucić rosołek a następnie ponad ¾ szklanki koncentratu pomidorowego .Dodać ząbek czosnku przyprawy :pieprz , ostrą paprykę, suszoną szałwie ,oregano.Zagotować i dolać ok.2 łyżki śmietany. Zestawić z palnika.
Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy a następnie wypełnione farszem papryki .Na wierzch każdej papryki układamy startą mozzarellę .Pieczemy w około 180-190 stopniach przez 30 minut.