farfalle_z_przegrzebkami

Farfalle z przegrzebkami

Ocena:

4.48 (146)

  • 20 min.
  • dla 1 osoby
Delikatne danie dla fanów owoców morza , choć nie tylko :)

Składniki:

  • 4 świeże przegrzebki ( Małże św.Jakuba )
  • 100 gram makaronu farfalle
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka masła
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • natka pietruszki

Farfalle z przegrzebkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron farfalle gotujemy w osolonej wodzie.W międzyczasie oczyszczone przegrzebki solimy i pieprzymy.Ząbek czosnku siekamy drobniutko.Na małej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek , następnie dodajemy łyżeczkę masła.Kiedy masło się rozpuści , układamy przyprawione przegrzebki na patelni i smażymy około 90 sekund z każdej strony , nie więcej bo wtedy przegrzebki zrobią się gumowate.Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek , tak aby przegrzebki trochę przesiąkły zapachem czosnku.Nasze małże układamy na ugotowanym farfalle , polewamy świeżą oliwą z oliwek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.Smacznego Odnośnie przegrzebek : Małże św. Jakuba Małże św. Jakuba lub inaczej przegrzebki, zachwycają delikatnością smaku. Można je podawać surowe - skropione sokiem z cytryny, gotowane na parze bądź smażone. Przegrzebki doskonale komponują się z ciepłymi szparagami lub zieloną fasolką. W wersji śródziemnomorskiej doprawiane są czosnkiem, szalotką, oliwą, skórką cytrynową i bazylią, a w wersji egzotycznej - kroplą oleju sezamowego, sosem sojowym, cukrem, imbirem, chilli i sezamem. Są doskonałe na wykwintną kolację dla przyjaciół. Znakomity smak i aromat przegrzebków, wzbogaci wiele potraw z ryb i owoców morza. Nad Loarą małże najczęściej podaje się z winami z apelacji Muscadet Sevre et Maine. Małże św. Jakuba same mięso w zalewie, bez skorupy USA, wiaderko, 1kg - cena 159zł ... źródło Alma24.pl
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne