Duszona karkówka z warzywami

Pyszna duszona karkówka

Dodany przez: Wokalista

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • ½ kg karkówki
  • Sos:
  • 2 cebule
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • 150g pieczarek
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 250g bobu
  • 1/3 pora
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżki sosu chilli słodkiego Tao-Tao
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy:
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • papryka ostra mielona
  • przyprawa do gyrosa
  • czosnek granulowany
  • koperek suszony
  • Sałatka:
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • pół średniej główki kapusty pekińskiej
  • Kamis Fit up! Sos Sałatkowy Pikantny z błonnikiem chilli i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Mięso oprószamy przyprawami. Pora, pieczarki, paprykę zieloną i czerwoną myjemy kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy i kroimy w półtalarki. Pekińską płuczemy i kroimy w paski. Pokrojone warzywa i bób wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle do miękkości.
  2. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do garnka a mięso obsmażamy na patelni z każdej strony po 2 minuty. Karkówkę wkładamy do garnka z warzywami, podlewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i sos Tao-Tao i dusimy ok. 30-40 minut pod przykryciem.
  3. Kapustę pekińską kroimy, mieszamy z jogurtem naturalnym i sosem sałatkowym. Posypujemy suszonym koperkiem. Podajemy z ryżem.
mięso warzywa obiad karkówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze