Karkówka duszona w zalewie z ketchupu

Pyszna karkówka pieczona w zalewie z ketchupu. Lepszej nie jadłem!

Dodany przez: Patrycjusz

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 4 głosów)

Składniki

  • karkówka - 1,5 kg (równie dobrze nadaje się łopatka wieprzowa)
  • woda - 200 ml
  • ketchup pikantny - 200 ml
  • musztarda - 1 czubata łyżka
  • chilli - szczypta lub wedle uznania
  • papryka słodka w proszku - 1 łyżka
  • pieprz - 0,5 łyżki
  • sól - 0,5 łyżki
  • ocet - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżka
  • kostka rosołowa - 0,5 kostki
  • cebula - 5 dużych sztuk
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. Wodę podgrzać i rozpuścić w niej kostkę rosołową oraz cukier. Dodać ketchup, musztardę, ocet i przyprawy. Wymieszać do uzyskania jednolitej zalewy.
  2. Mięso pokroić w steki i obsmażyć na rozgrzanej oliwie przez 1-2 minuty z każdej strony. Obsmażone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w około centymetrowej grubości talarki i pokryć nimi mięso. Czasami dodatkowo pokrywam mięso papryką wszelkich kolorów (po upieczeniu stanowi smaczny dodatek do mięsa), a nawet jabłkami. Całość zalać wcześniej przygotowaną zalewą i dusić przez 1 godz. 30 min. pod przykryciem w rozgrzanym do 200-220 stopni piekarniku. Tak przygotowaną karkówkę podaję przeważnie z chlebem.
  3. Smacznego!
mięso obiad kolacja karkówka pyszna karkówka Karkówka duszona karkówka w ketchupie łopatka duszona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze