Drink margarita

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Drink margarita to sztandarowy meksykański koktajl z alkoholem, który podbił cały świat. To połączenie charakterystycznej teguili, likieru Contreau (przygotowywanego z gorzkiej pomarańczy) z sokiem z limonki, z crustą z soli. Idealny, orzeźwiający drink na wszelkie imprezy. Sylwester, andrzejki czy najzwyklejsze spotkanie ze znajomymi – zaskoczymy nim wszystkich. Nie musimy być biegłymi barmanami, by go przygotować – poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na drink margarita.

Składniki:

  • tequila  40 ml

  • likier pomarańczowy  20

  • limonka  1 szt.

  • sól  2 g

  • lód  30 g

Drink margarita - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Limonka: myjemy ją, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok. Drugą kroimy w plasterki.

  • Krok 2:

    Przygotowanie kieliszków: na talerzyk wlewamy 1 łyżkę soku z limonki. Przygotowujemy kieliszki do margarity lub do szampana. Krawędź kieliszka zanurzamy w soku, a następnie w soli – w ten sposób tworzymy crustę. Następnie kieliszki najlepiej wkładamy do zamrażalnika na minimum 10 minut. 

  • Krok 3:

    Przygotowanie drinka: do shakera lub innego naczynia (np. słoika) wlewamy alkohole: teguila i likier Cointreau lub Tripe sec oraz 20 ml wyciśniętego soku z limonki. Dodajemy kilka kostek lodu i energicznie mieszamy.

  • Krok 4:

    Podanie alkoholu: kieliszki wyjmujemy z lodówki, przelewamy przez sitko alkohol. Podane proporcje są na 1 kieliszek. Rant kieliszka z drinkiem margarita możemy ozdobić plastrem limonki.

Porady

  • Jedną z popularniejszych odmian tego drinka jest margarita truskawkowa. Wystarczy zamrożone truskawki zmiksować na gładko, dodać 60 ml teguili, 20–30 ml likieru Cointreau i 20 ml soku z limonki lub z cytryny.
  • Obok klasycznej margarity i truskawkowej można spotkać też inne wersje, z użyciem różnych owoców, a nawet ziół. Mango, kiwi z bazylią, malinową i arbuzową. Przygotujemy je, jak truskawkową.
  • Ciekawą propozycją będzie z pewnością drink margarita z dodatkiem warzyw. Na upalny wieczór świetnie sprawdzi się ostra, ogórkowa z papryczką jalapeno. Świeży ogórek miksujemy i mieszamy z odrobiną syropu klonowego i alkoholami jak w przepisie powyżej. 
  • Ten alkoholowy koktajl można zrobić w wielu wersjach smakowych, jednak wszystkie odmiany łączą te same alkohole. 
     
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne