Dorsz w jarzynach

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 30 minut Zapiekanie: 30 minut Porcja: 235 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Dorsz w jarzynach

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
235 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 80 dag filetów z dorsza bez skóry
  • 2–3 marchwie
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • pietruszka korzeniowa
  • mały seler korzeniowy
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki umyć, oczyścić z nasion i białych błon, drobno pokroić. Cebule obrać, drobno posiekać.
  2. W rondlu rozgrzać dwie łyżki oleju, włożyć rozdrobnione warzywa i mieszając smażyć 5 minut, aż zmiękną. Zalać je bulionem i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Na koniec wymieszać z koncentratem pomidorowym i przyprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  3. Filety usmażyć na złoto z obu stron na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju. Połowę warzyw ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
  4. Na warstwie warzyw rozłożyć filety i przykryć je równomiernie pozostałymi warzywami. Przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w temperaturze 200°C.
ryby Boże Narodzenie warzywa obiad dorsz w jarzynach
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze