Dorsz w śmietanie

To świetna i niedroga, potrawa na świąteczny stół zastępująca tradycyjnego karpia.

Dodany przez: helas

Dorsz w śmietanie

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 filety dorsza
  • 2 duże cebule
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 1/2 szklanki śmietany (18%)
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Filet dorsza dzielimy na kilka części, lekko solimy, oprószamy mąką i smażymy w głębokiej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu . W tym czasie cebulę obieramy i kroimy na ćwierć krążki. Kawałki filetów obracamy tylko raz i smażymy tyle, by się zarumieniły. Następnie zasypujemy je cebulą, pieprzymy delikatnie, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu . Czekamy, aż się cebula zeszkli. W między czasie w szklance wrzątku rozpuszczamy kostkę warzywną. Kiedy cebula jest już miękka, zalewamy wszystko rosołem i zostawiamy patelnię nie przykrytą. Na wolnym ogniu rosół powinien odparować i wsiąknąć w kawałki ryby. Kiedy objętość sosu na patelni zmaleje o około 1/3, dodać śmietanę (tak aby się nie zważyła). Po wlaniu śmietany czekamy aż sos zacznie się gotować i zestawiamy patelnię z ognia (nie redukujemy śmietany).
ryby śmietana dorsz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze