Domowy ketchup

Domowy ketchup - sos do mięs i wędlin robiony w domu.

Dodany przez: Aseret

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 2 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1/2 kg jabłek,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej,
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej łagodnej, słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie

  1. Domowy ketchup:
  2. Pomidory, jabłka i cebulę po umyciu pokroić na plastry, wrzucić do naczynia, na którego dno wlewamy niewielką ilość wody. Gotować, gdy wszystko będzie miękkie zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito, dodać wszystkie przyprawy i gotować do zgęstnienia, mieszając, by się nie przypaliło.
  3. Gorący domowy ketchup włożyć w małe, przystosowane do jednorazowej konsumpcji słoiczki i pasteryzować 15 minut.
  4. Po pasteryzacji odwrócić słoiki do góry dnem.
  5. Taki domowy ketchup może być idealnym zamiennikiem ketchupu ze sklepu, gdzie czasem nie wiadomo, co jest w środku. Także warto samemu przygotować domowy ketchup. Nie jest to skomplikowane!
  6. Smacznego!
przetwory warzywa sos pomidory ketchup
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze