Domowe lody wiśniowe

Doszłam do wniosku, że już jestem nudna z tymi lodami, ale wisienkom nie mogłam się jednak oprzeć !

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 żółtka jaj
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 70 g cukru
  • 50 g domowego cukru waniliowego
  • 500 g wiśni + 2 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
  2. Wiśnie drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie blendujemy, jeśli nie lubimy kawałków owoców w lodach, można też rozgnieść je widelcem. Gdy owoce są już rozdrobnione wkładamy je do lodówki.
  3. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
  4. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
  5. Następnie masę żółtkową, kremówkę i wiśnie mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  6. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
  7. Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.
deser domowe lody lody wiśniowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy