Doszłam do wniosku, że już jestem nudna z tymi lodami, ale wisienkom nie mogłam się jednak oprzeć !
Składniki:
3 żółtka jaj
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
70 g cukru
50 g domowego cukru waniliowego
500 g wiśni + 2 łyżki cukru
Domowe lody wiśniowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Wiśnie drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie blendujemy, jeśli nie lubimy kawałków owoców w lodach, można też rozgnieść je widelcem. Gdy owoce są już rozdrobnione wkładamy je do lodówki.
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i wiśnie mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.