Prosty torcik, podkręcony wodą różaną. Wspaniale nada się do popołudniowej kawy.
Składniki:
20 dag ciemnych czekoladowych ciastek przełożonych kremem
8,5 dag migdałowych ciasteczek amaretti
szczypta soli
7,5 dag cukru trzcinowego
14 dag masła, roztopionego + do formy
kilka kostek lokum (tureckiego przysmaku)
Nadzienie:
400 ml kremówki 36%
20 dag gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
20 dag mlecznej czekolady
14 dag malin + do dekoracji
Krem różany:
40 dag gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki wody różanej
Czekoladowy torcik z różaną nutą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Oba rodzaje ciastek kruszymy na miazgę. Pokruszone ciastka mieszamy z solą, cukrem trzcinowym i masłem. Tortownicę o śr. ok. 22 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Mieszankę ciasteczkową ugniatamy na dnie foremki i wkładamy na 30 min do lodówki.
Nadzienie: kremówkę i obie czekolady podgrzewamy w kąpieli wodnej, stale mieszając, aż powstanie gładki krem. Na spód ciasta wykładamy maliny i wlewamy krem czekoladowy. Wkładamy do lodówki, aby stężał. Przed podaniem ciasto wyjmujemy z lodówki, po 15 min wyjmujemy z formy i dekorujemy pozostałymi malinami i kostkami lokum. Podajemy z kremem różanym.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016