Cykoria zapiekana

Przygotowanie: 20 minut Zapiekanie: 30 minut Porcja: 400 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Cykoria zapiekana

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
400 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 cykorie
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 l mleka
  • kostka bulionu warzywnego
  • gałka muszkatołowa
  • 20 dag ementalera w plasterkach
  • 8 plasterków szynki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie piętki, blanszować 3–4 minuty w osolonym i zakwaszonym sokiem cytrynowym wrzątku. Osączyć, ostudzić. W rondelku roztopić masło, oprószyć mąką i mieszając, zasmażyć na jasny kolor. Zasmażkę rozprowadzić wlewanym po trochu zimnym mlekiem. Sos beszamelowy, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać kostkę bulionową, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i pieprzu. Sos beszamelowy gotować na wolnym ogniu, mieszając przez 5 minut.
  2. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę beszamelu. Główki cykorii zawinąć w plasterki ementalera i szynki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać resztą beszamelu i obłożyć pozostałymi plasterkami sera. Zapiekać przez 30 minut w temp. 180˚C.
  3. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  4. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
warzywa obiad zapiekanka cytryna cykoria SER EMENTALER cykoria zapiekana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze