Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

Ocena:

4.55 (190)

  • 30 min.
Dodatkami, które odsłonią nowe oblicze złocistej polenty stać się może trio najbardziej podstawowych składników kuchni włoskiej, do których zaliczają się świeże i soczyste pomidory, ser oraz tymianek.

Składniki:

  • • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • • 5 szklanek wody
  • • 1 ½ łyżeczki soli
  • • 1 łyżka masła
  • • 300 g sera Gouda
  • • 300 g pomidorków koktajlowych
  • • 1 mały pęczek świeżego tymianku
  • • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut. Smacznego!

Porady

Zobacz też: Matteo Brunetti o tradycji włoskiego gotowania

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne