Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 15 minut
Porcja: 280 kcal
Składniki 4 porcje
Składniki:
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
50 dag brukselki
20 dag suszonych moreli w całości
litr rosołu
2 łyżki żółtej pasty curry
3-4 plasterki limonki
łyżeczka kurkumy
sok z 1 limonki
200 ml mleczka kokosowego
łyżeczka masła orzechowego
2 torebki ryżu jaśminowego
sól
Curry z brukselki z morelami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka, olej rozgrzać w dużym garnku, wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć, często mieszając. Dodać oczyszczoną, umytą, osuszoną brukselkę, wymieszać. Dodać morele.
Rozcieńczyć rosołem, dodać pastę curry, plastry limonki i kurkumę. Gotować 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wlać sok z limonki i mleczko kokosowe, dodać masło orzechowe, przyprawić solą do smaku. Podawać z ryżem jaśminowym.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!