Curry z brukselki z morelami

Ocena:

4.52 (149)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 15 minut
Porcja: 280 kcal
Składniki 4 porcje

Składniki:

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 50 dag brukselki
  • 20 dag suszonych moreli w całości
  • litr rosołu
  • 2 łyżki żółtej pasty curry
  • 3-4 plasterki limonki
  • łyżeczka kurkumy
  • sok z 1 limonki
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • łyżeczka masła orzechowego
  • 2 torebki ryżu jaśminowego
  • sól

Curry z brukselki z morelami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka, olej rozgrzać w dużym garnku, wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć, często mieszając. Dodać oczyszczoną, umytą, osuszoną brukselkę, wymieszać. Dodać morele.
  • Rozcieńczyć rosołem, dodać pastę curry, plastry limonki i kurkumę. Gotować 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wlać sok z limonki i mleczko kokosowe, dodać masło orzechowe, przyprawić solą do smaku. Podawać z ryżem jaśminowym.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne