231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska Angelika Grabowiecka g.angelikaa

Ciasto maxi king

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto maxi king to ekspresowy deser bez pieczenia stworzony na wzór popularnego batonika. Składa się z herbatników, mlecznego kremu, masy kajmakowej i polewy czekoladowej z orzeszkami ziemnymi. Uwodzi słodkimi, rozpływającymi się w ustach warstwami i prezentuje się jak wykwintny deser, chociaż powstaje w 30 minut. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto maxi king bez pieczenia. Dobre zarówno na co dzień, jak na specjalne okazje.

Składniki:

  • masło  250 g

  • mleko w proszku  350 g

  • mleko  250 ml

  • cukier puder  100 g

  • cukier waniliowy  10 g

  • masa kajmakowa  400 g

  • herbatniki  460 g

  • orzeszki ziemne  160 g

  • czekolada mleczna  200 g

Ciasto maxi king - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wlewamy 200 ml mleka do garnuszka. Wsypujemy cukier puder (lub o drobnych kryształkach) oraz cukier z prawdziwą wanilią (2 łyżeczki). Możemy wykorzystać w zamian kilka kropli esencji waniliowej. Podgrzewamy mleko, co jakiś czas mieszając, aż sypkie składniki całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy miękkie masło, aż stanie się jaśniejsze, puszyste i zwiększy objętość. Dodajemy na przemian mleko w proszku i mleko z cukrem waniliowym. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.  

    ciasto maxi king - masa mleczna
  • Krok 2:

    Wyścielamy foremkę o wymiarach 24x24 cm papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy jasne, maślane herbatniki, ściśle obok siebie, żeby utworzyły spód. Jeśli jest taka potrzeba, docinamy ciasteczka do rozmiaru blaszki. Wykładamy na nie połowę mlecznego kremu. Rozsmarowujemy go po całej powierzchni szpatułką. Wyrównujemy wierzch.  

    ciasto maxi king - tworzenie warstw
  • Krok 3:

    Tworzymy kolejną warstwę z herbatników. Wykładamy na nie masę krówkową. Żeby łatwiej było ją rozsmarować (tuż po wyjęciu z puszki jest dosyć gęsta), warto ją lekko podgrzać w kąpieli wodnej i rozmieszać łyżką. Kajmak możemy też przyrządzić samodzielnie, z mleka skondensowanego. Na masie krówkowej umieszczamy pozostały krem mleczny. Ostrożnie (żeby warstwy się nie mieszały) rozprowadzamy go po całej powierzchni deseru. Na wierzchu układamy pozostałe herbatniki.  

    ciasto maxi king - dodanie masy kajmakowej
  • Krok 4:

    Siekamy orzeszki ziemne (80 g fistaszków prażonych i 80 g solonych). Najlepiej zrobić to za pomocą dużego noża szefa kuchni lub typu mezzaluna (z podwójnym, zaokrąglonym ostrzem). Możemy też rozdrobnić je w malakserze, ale uważajmy, żeby nie zmielić ich zbyt drobno. Prażymy je na suchej patelni, żeby wydobyć z nich pełnię aromatu. Roztapiamy czekoladę z 50 ml mleka (lub śmietany kremówki) w kąpieli wodnej. Dodajemy orzeszki ziemne. Mieszamy łopatką. 

    ciasto maxi king - czekolada z orzechami
  • Krok 5:

    Wykładamy masę czekoladowo-orzechową na wierzch ciasta. Dokładnie ją rozprowadzamy, zanim zastygnie i zgęstnieje. Przykrywamy foremkę folią spożywczą, żeby deser nie przesiąkał zapachami z lodówki. Chłodzimy go przez około 2–3 godziny, aż wszystkie warstwy całkowicie stężeją, a herbatniki zmiękną. Czas oczekiwania nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.  

    ciasto maxi king - wierzchnia warstwa
  • Krok 6:

    Kroimy ciasto maxi king bez pieczenia w kwadratowe porcje. Warto użyć w tym celu noża maczanego w gorącej wodzie, żeby ostrze gładko przecinało zimne warstwy. Uzyskamy w ten sposób idealnie równe kawałki. Możemy je udekorować kilkoma orzeszkami ziemnymi w całości. 

    ciasto maxi king - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne