Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.52 (149)
Ciasto francuskie faszerowane szynką, oscypkiem i cukinią to przepis na przekąskę na gorąco, ale sprawdzi się też jako kolacja na gorąco. Formowane w koperty ciasto francuskie można udekorować sezamem
cukinia 2 szt.
olej arachidowy 15 ml
ciasto francuskie 1 szt.
szynka gotowana 2 plastry
oscypek 100 g
sól 3 g
pieprz 3 g
jajka 1 szt.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Cukinie tniemy na bardzo cienkie plasterki. Wrzucamy na 2 łyżki rozgrzanego oleju. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy się zrobi złota, przekładamy ją na papier kuchenny.
Plastry ciasta układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku każdego kładziemy plasterki cukinii, odpowiednio przycięty plater szynki i garść startego oscypka, oprószamy solą i pieprzem. Warstwy powtarzamy jeszcze raz i polewamy łyżką oleju arachidowego. Kwadraty zamykamy jak kopertę, składając 4 rogi ciasta do środka.
Krawędzie dokładnie ściskamy palcami. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. Podajemy, przecinając każde ciastko na skos, w kształt trójkąta.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018
Porady
Zobacz też: ziemniaki zapiekane z oscypkiem