Ciasto francuskie z szynką, oscypkiem i cukinią

Ocena:

4.52 (149)

  • 25 min.
  • dla 4 osób

Ciasto francuskie faszerowane szynką, oscypkiem i cukinią to przepis na przekąskę na gorąco, ale sprawdzi się też jako kolacja na gorąco. Formowane w koperty ciasto francuskie można udekorować sezamem

Składniki:

  • cukinia  2 szt.

  • olej arachidowy  15 ml

  • ciasto francuskie  1 szt.

  • szynka gotowana  2 plastry

  • oscypek  100 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • jajka  1 szt.

Ciasto francuskie z szynką, oscypkiem i cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Cukinie tniemy na bardzo cienkie plasterki. Wrzucamy na 2 łyżki rozgrzanego oleju. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy się zrobi złota, przekładamy ją na papier kuchenny.

  • Krok 2:

    Plastry ciasta układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku każdego kładziemy plasterki cukinii, odpowiednio przycięty plater szynki i garść startego oscypka, oprószamy solą i pieprzem. Warstwy powtarzamy jeszcze raz i polewamy łyżką oleju arachidowego. Kwadraty zamykamy jak kopertę, składając 4 rogi ciasta do środka.

  • Krok 3:

    Krawędzie dokładnie ściskamy palcami. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. Podajemy, przecinając każde ciastko na skos, w kształt trójkąta.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Zobacz też: ziemniaki zapiekane z oscypkiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne