W żadnej budce nie kupicie tak pysznego pachnacego i zdrowego CHEESBURGERA!!!
Składniki:
Bułeczki:
3/4 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
2,5 szklanki mąki
hamburger:
500g miesa mielonego
2 łyżeczki musztardy ostrej
3 łyżeczki ketchupu
2-3 łyżeczki kaszy manny
przyprawa do miesa mielonego
ostra papryka proszkowana
pieprz,natka pietruszki suszona
Ponadto:
sałata zielona
ser topiony w plasterkach lub zwykły ser
pomidor
ogórek świeży lub konserwowy
cebula
Cheeseburger domowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Bułeczki:
Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie uformować 6 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.
Hamburger:
Wszystkie składniki dobrze wymieszac.Uformowac w płaskie,okrągłe placki.Smażyc lub upiec na grillu.
Bułki przekroic na pół na wierzch dac lisc sałaty,na to hamburgera,ser żółty,pomidora,ogórek,cebule.Całośc polac ketchupem i majonezem.Smacznego.