buleczki_drozdzowe_zawijane

BULECZKI DROZDZOWE ZAWIJANE

Ocena:

4.51 (192)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Bardzo pyszne.Polecam

Składniki:

  • - 500 g mąki
  • - 3 dkg drożdży
  • - 7 dkg cukru
  • - 1 i 1/4 szklanki mleka
  • - 1 jajko
  • - 5 dkg masła
  • - 1 łyżeczka soli
  • -1 jajko do posmarowania
  • - dzem truskawkowy lub inny

Buleczki drozdzowe zawijane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę i cukier wsypać do miski , na środku zrobić dołek , wlać ciepłe mleko i wsypać drożdże. Odstawić , aż drożdże zaczną "bąbelkować". Następnie dodać pozostałe składniki oprócz masła)
  • i dobrze wyrobić. Wlać rozpuszczone ostudzone masło i znowu dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia .
  • Nastepnie po wyrosnieciu wylozyc na stolnice i rozwalkowac .
  • Pokroic w prostokatne paski . Koncowki prostokata ponacinac.
  • Teperatura pieczenia 200 C
  • Czas pieczenia 20 minut
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne