Agnieszka Pietroń

Brownie z truskawkami

Ocena:

5 (1)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Brownie z truskawkami to mocno czekoladowy, wilgotny deser z dodatkiem soczystych owoców. Gotowe ciasto wyjątkowo długo zachowuje świeżość. W związku z tym bez problemu możemy je przygotować dzień przed jego planowanym podaniem. Ponadto jego wykonanie nie sprawi trudności nawet najmłodszym. Brownie z truskawkami sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystych spotkań.

Składniki:

  • masło  200 g

  • gorzka czekolada  200 g

  • jajka  3 szt.

  • cukier  250 g

  • mąka  130 g

  • truskawki  100 g

  • czekolada mleczna  100 g

Brownie z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Formę do pieczenia o wielkości 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. 

  • Krok 2:

    Truskawki: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i usuwamy z nich szypułki. Owoce kroimy na mniejsze kawałki.

  • Krok 3:

    Czekolada: łamiemy ją na kawałki. Część odkładamy do dekoracji, a pozostałą ilość, czyli 200 g przenosimy wraz z masłem do naczynia żaroodpornego. Ustawiamy go nad garnkiem z gotującą się wodą. Całość podgrzewamy, aż uzyskamy płynną polewę. Naczynie z rozpuszczoną czekoladą odkładamy na bok do lekkiego ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Ciasto: do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier. Składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wsypujemy mąkę i mieszamy.

  • Krok 5:

    Pieczenie: gotową masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. Całość posypujemy owocami oraz kawałkami czekolady, które delikatnie wciskamy w ciasto. Brownie z truskawkami wstawiamy do piekarnika na ok. 35 minut.

Porady

  • Gotowe brownie z truskawkami możemy oblać polewą czekoladową, kakaową lub posypać cukrem pudrem. Niektórzy dekorują ciasto bitą śmietaną oraz świeżymi owocami np. truskawkami, malinami, jagodami, wiśniami.
  • Cukier biały z powodzeniem możemy zamienić na trzcinowy. Dzięki temu nadamy deserowi delikatnej, karmelowej nuty. Jeśli zależy nam na niskim indeksie glikemicznym, warto sięgnąć po ksylitol, stewię bądź erytrytol. Pamiętajmy jednak, że różnią się one natężeniem słodkości. W związku z tym należy dokładnie ocenić ilość wybranego produktu, którą dodamy do ciasta.
  • W wersji bezglutenowej brownie, mąkę pszenną zastępujemy jaglaną, ziemniaczaną, ryżową lub kukurydzianą. Każda z nich odznacza się nieco innymi właściwościami, więc polecamy wymieszać je ze sobą. W ostateczności możemy dodać również specjalną gotową mieszankę, którą bez problemu znajdziemy w prawie każdym sklepie.
  • Brownie najlepiej kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu. Ciepły wypiek jest wyjątkowo delikatny i podczas dzielenia może się rozpaść.
  • Ciasto możemy także przygotować bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego. To świetna propozycja dla wegan. W takiej sytuacji jajka zamieniamy na banana lub namoczone w wodzie siemię lniane. Masło natomiast zastąpimy olejem roślinnym.
  • Brownie możemy wykonać również na bazie czekolady mlecznej lub deserowej. Niektórzy mieszają produkty ze sobą. W takim wydaniu deser będzie trochę słodszy.
  • Jeśli chcemy wzbogacić smak ciasta, polecamy przed wstawieniem do piekarnika, posypać go fistaszkami lub migdałami. Warto wcześniej je rozdrobnić. Ponadto niektórzy nakładają łyżką na surową, czekoladową masę masło orzechowe, domową nutellę, a nawet konfiturę owocową.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne