Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.47 (188)
Bardzo podobny do klasycznego sosu do spaghetti, tyle że boloński garnek będzie dużo gęstszy. Zamiast makaronu dodajemy grzanki z ciabatty.
boczek wędzony 200 g
wołowina 1 kg
cebula 1 szt.
marchewka 2 szt.
pomidory w puszce 2 puszki
brokuły 0.5 kg
rukola 50 g
sól 5 g
pieprz 5 g
cukier 3 g
oregano 5 g
ketchup 75 ml
bulion wołowy 1 l
Obraną marchewkę kroimy w kostkę, boczek w paski. Czosnek i cebulę siekamy.
W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy boczek, smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy mielone mięso, smażymy na sypko, mieszając.
Dokładamy marchewkę, cebulę i czosnek, dusimy 5 min. Dodajemy keczup, dusimy 3 min. Wlewamy pomidory i bulion, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano, dusimy pod przykryciem ok. 20 min, często mieszając.
Brokuły czyścimy, dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do garnka i dusimy jeszcze 15 min.
Ciabattę kroimy w kostkę, obsmażamy na chrupiąco na 4 łyżkach oliwy. Oczyszczoną rukolę rwiemy na kawałki. Danie podajemy posypane suto grzankami i rukolą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017