Boloński garnek

Ocena:

4.47 (188)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Bardzo podobny do klasycznego sosu do spaghetti, tyle że boloński garnek będzie dużo gęstszy. Zamiast makaronu dodajemy grzanki z ciabatty.

Składniki:

  • boczek wędzony  200 g

  • wołowina  1 kg

  • cebula  1 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • pomidory w puszce  2 puszki

  • brokuły  0.5 kg

  • rukola  50 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • cukier  3 g

  • oregano  5 g

  • ketchup  75 ml

  • bulion wołowy  1 l

Boloński garnek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Obraną marchewkę kroimy w kostkę, boczek w paski. Czosnek i cebulę siekamy.

  • Krok 2:

    W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy boczek, smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy mielone mięso, smażymy na sypko, mieszając.

  • Krok 3:

    Dokładamy marchewkę, cebulę i czosnek, dusimy 5 min. Dodajemy keczup, dusimy 3 min. Wlewamy pomidory i bulion, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano, dusimy pod przykryciem ok. 20 min, często mieszając.

  • Krok 4:

    Brokuły czyścimy, dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do garnka i dusimy jeszcze 15 min.

  • Krok 5:

    Ciabattę kroimy w kostkę, obsmażamy na chrupiąco na 4 łyżkach oliwy. Oczyszczoną rukolę rwiemy na kawałki. Danie podajemy posypane suto grzankami i rukolą.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne