baletki

Baletki

Ocena:

4.47 (199)

  • 20 min.
Smak dzieciństwa - niezapomniany!

Składniki:

  • 3 jajka
  • - 8 lyżek cukru pudru
  • - 1/2 szklanki mąki pszennej, przesianej przez sitko celem napowietrzenia
  • - mak do posypania
  • - marmolada lub dżem

Baletki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rozdzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno, jak już będą ubite dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru za każdym razem miksując. Dodać żółtka. Delikatnie wmieszać mąkę tak aby ciasto nie straciło puszytości.
  • Przekładamy masę do rękawa cukierniczego jeśli nie mamy można włożyć do torebki i uciąć jej róg. Wyciskamy na papier do pieczenia nieduże krążki zostawiając małe odstępy.
  • Posupujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. UWAGA ciastka nie powinny leżeć na blasze i czekać na nagrzanie sie piekarnika..mogą opaść. Wkładamy je po wyciśnięciu odrazu do piekarnika.
  • Po wystudzeniu przekładamy je ulubioną marmoladą lub dżemem, u mnie marmolada z róży :) SMACZNEGO
  • Zapraszam do siebie http://panitorcikowa.blogspot.com/
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne