BABKA PIWNA

Ocena:

4.53 (147)

  • 60 min.
ciekawy smaczek

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy 16 gram
  • forma o wymiarach 23/30 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą

Babka piwna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  • Jajka utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo cukier i wanilię.
  • Następnie dodawać/partiami/ mąkę z proszkiem na przemian z olejem.
  • Pod koniec mieszać już drewnianą łyżką i stopniowo dodawać piwo.
  • Piec ok. 45 minut. sprawdzić patyczkiem, czy już gotowe.można polukrować lub polać czekoladą albo tylko oprószyć cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne