Babeczki z jabłkami

Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie: 30 min Pieczenie: 25 min Porcja: 500 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Babeczki z jabłkami

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Kalorie:
500 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • czubata szklanka mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • żółtko
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka śmietanki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 6 małych kwaśnych jabłek
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego
  • 10 dag masy marcepanowej

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę przesiać, szybko zagnieść z cukrem pudrem, żółtkiem i wiórkami masła. Przykryć, odłożyć na 30 minut do lodówki.
  2. Nadzienie: śmietankę zmiksować z cukrem, jajkami, proszkiem budyniowym. Masę wymieszać z cynamonem i startą skórką z cytryny.
  3. Jabłka umyć, odciąć plaster z ogonkiem, usunąć gniazda nasienne. Owoce zalać sokiem jabłkowym i gotować 5 minut od zawrzenia (odcięte plastry gotować tylko minutę). Jabłka wyjąć i przestudzić.
  4. Marcepan podzielić na 6 części, nałożyć do jabłek w miejsce gniazd nasiennych.
  5. Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim foremki o średnicy 10 cm. Do każdej nałożyć masę, położyć po jabłku. Przykryć kawałkami z ogonkiem.
  6. Piec 25 minut w temp. 180 st. C.
deser jabłka babeczki nadzienie marcepan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze