Ciasto kruche z budyniem i jabłkami

super kruche i wilgotne jednocześnie

Dodany przez: ANECIK1980

Ciasto kruche z budyniem i jabłkami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
18 porcji
Ocena:

(średnia 2.7 z 10 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • Kaśka 1 kostka
  • mąka 3 szkl
  • cukier puder 1 szkl
  • cukier waniliowy 2 torebki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jajka 2 szt
  • Masa budyniowa:
  • mleko 1 litr
  • budyń śmietankowy 2 szt
  • jabłka 4 szt
  • mąką ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier 1,5 łyżki płaskiej

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta zagniatamy, robot kuchenny wykonał to za mnie w 30 sekund:) 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe ciasto rozwałkowujemy i ukłdamy w blaszce (23x36cm).
  2. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. 3 szklanki mleka należy zagotować z dodatkiem cukru, budynie oraz mąkę rozrabiajmy w pozostałym mleku. Do wrzącego mleka wlewamy budnie, szybko mieszamy doprowadzając do wrzenia. Do gorącego budyniu dodajemy jabłka.
  3. Na surowe ciasto wylewamy gorący budyń, zaś na jego wierzch ściermay na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  4. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiejm przez 45 minut.
deser jabłka mąka budyń mleko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze