Amerykańskie naleśniki

Ocena:

4.16 (287)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Naleśniki po amerykańsku nieco różnią się od ich polskich odpowiedników.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła

Amerykańskie naleśniki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  • W środku sypkiej mieszaniny zrób otwór (tak jak w przypadku ciasta na pierogi) i wlej tam mleko, roztopione masło i wbij jajko. Dobrze zmiksuj całość, aż osiągnie gładką konsystencję.
  • Połóż patelnię na średnim ogniu i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Wylej na nią część ciasta (ok. ¼ szklanki na każdego naleśnika) i smaż dopóki naleśnik z obu stron nie nabierze lekko brązowej barwy.
  • Podawaj na gorąco, najlepiej z syropem klonowym :) Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne