Przepis na naleśniki idealne na przyjęcie - płonące z pomarańczami
Składniki:
CIASTO :
10 dag mąki
szklanka mleka
2 jajka
pół laski wanilii
szczypta soli
łyżka stopionego masła
łyżka likieru pomarańczowego
olej do smażenia
SOS:
4 pomarańcze
1/4 kostki masła
5 dag cukru
kieliszek likieru pomarańczowego
1–2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
łyżka masła do zapiekania
kieliszek koniaku do polania
Naleśniki płonące z pomarańczami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę, mleko, jajka zmiksować. Wanilię przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ, dodać do ciasta. Doprawić szczyptą soli. Dodać roztopione masło oraz likier i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę.
Pomarańcze umyć, osuszyć. Jedną odłożyć do dekoracji. Z pozostałych zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, ogrzewać na średnim ogniu, aż się roztopi. Dodać skórkę pomarańczową, sok i likier pomarańczowy. Ogrzewać na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Naleśniki złożyć w chusteczki i ułożyć koliście w przygotowanym naczyniu. Polać sosem, posypać skórką pomarańczową.
Zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180˚C. Gorące naleśniki polać koniakiem i zapalić przy stole. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!