Ocena:

4.39 (151)

  • 10 min.
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 15–20 minut
Sztuka: 50 kcal
Składniki na 45 sztuk

Składniki:

  • 30 dag cukru
  • 5 dag miodu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 25 dag śmietany
  • 5 dag masła
  • tłuszcz do formy

Karmelki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do garnka wsypać cukier, wlać miód, 5 łyżek wody, doprowadzić do wrzenia. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
  • Śmietanę wlać do garnka i zagotować. Dodać skarmelizowany cukier i gotować, mieszając, aż powstanie jednolita, brązowa masa (około 10 minut).
  • Na zimny półmisek lub marmurową deskę wylać parę kropel masy. Jeśli natychmiast zastygnie, znaczy to, że karmel jest gotowy. Dodać masło, wymieszać.
  • Formę (ok. 20x30 cm) wyłożyć folią aluminiową, wysmarować tłuszczem i napełnić masą. Wygładzić wierzch, odstawić do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje, wyjąć z formy, usunąć folię i grubo pokroić. Karmelki wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne