Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 15–20 minut
Sztuka: 50 kcal
Składniki na 45 sztuk
Składniki:
30 dag cukru
5 dag miodu
skórka otarta z pomarańczy
25 dag śmietany
5 dag masła
tłuszcz do formy
Karmelki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Do garnka wsypać cukier, wlać miód, 5 łyżek wody, doprowadzić do wrzenia. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
Śmietanę wlać do garnka i zagotować. Dodać skarmelizowany cukier i gotować, mieszając, aż powstanie jednolita, brązowa masa (około 10 minut).
Na zimny półmisek lub marmurową deskę wylać parę kropel masy. Jeśli natychmiast zastygnie, znaczy to, że karmel jest gotowy. Dodać masło, wymieszać.
Formę (ok. 20x30 cm) wyłożyć folią aluminiową, wysmarować tłuszczem i napełnić masą. Wygładzić wierzch, odstawić do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje, wyjąć z formy, usunąć folię i grubo pokroić. Karmelki wstawić do lodówki do zastygnięcia.