To świetna i niedroga, potrawa na świąteczny stół zastępująca tradycyjnego karpia.
Składniki:
2 filety dorsza
2 duże cebule
1 kostka bulionowa warzywna
1/2 szklanki śmietany (18%)
1 łyżka mąki
1/3 szklanki oliwy
sól
pieprz
Dorsz w śmietanie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filet dorsza dzielimy na kilka części, lekko solimy, oprószamy mąką i smażymy w głębokiej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu . W tym czasie cebulę obieramy i kroimy na ćwierć krążki. Kawałki filetów obracamy tylko raz i smażymy tyle, by się zarumieniły. Następnie zasypujemy je cebulą, pieprzymy delikatnie, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu . Czekamy, aż się cebula zeszkli. W między czasie w szklance wrzątku rozpuszczamy kostkę warzywną. Kiedy cebula jest już miękka, zalewamy wszystko rosołem i zostawiamy patelnię nie przykrytą. Na wolnym ogniu rosół powinien odparować i wsiąknąć w kawałki ryby. Kiedy objętość sosu na patelni zmaleje o około 1/3, dodać śmietanę (tak aby się nie zważyła). Po wlaniu śmietany czekamy aż sos zacznie się gotować i zestawiamy patelnię z ognia (nie redukujemy śmietany).