Kluseczki - leniwe czy też z kaszy manny, to świetna propozycja nie tylko na obiad na słodko, ale i na podwieczorek, a nawet śniadanie - w zastępstwie za owsiankę. Będą przepyszne ze śmietaną oprószoną cukrem pudrem, zrumienioną na maśle bułką tartą, palonym masłem oraz jogurtem - zarówno naturalnym, jak i owocami. Możecie je podać również na musie owocowym. Doskonałe będą również odsmażone - na 2. dzień, posypane cukrem i odrobiną cynamonu.
Kluski na słodko i spółka - słodki obiad dla dużych i małych
Jeśli chcecie powrócić do beztroskich lat dzieciństwa i zrobić taki obiad, kluski na słodko to niejedyne danie, jakie możecie przygotować. Przyjemność sobie i najmłodszym sprawicie również puszystymi racuszkami, np. budyniowymi lub z dynią, a także czymś, co na pewno świetnie pamiętacie - ryżem z jabłkami i cynamonem. Aby danie smakowało jeszcze lepiej, możecie je zapiec pod pianą z białek. Bezowa skorupka sprawi, że polubią je nawet sceptycy.
Mamy też dla was przepis na kluski z kaszy manny na domowym budyniu. Jeśli zjecie takie na obiad, i deser (budyń) macie już z głowy. Jest na tym samym talerzu. Danie podawajcie z kwaskowatymi owocami, np. malinami, jeżynami, czy też wiśniami lub czarną porzeczką, gdy będzie na nią sezon. Przepis na kluski zawiera tylko 3 składniki - i ani grama mąki.
Kluski z kaszy manny na budyniu - przepis
Składniki na kluski:
- 500 g półtłustego twarogu
- 1 i 1/2 szklanki suchej kaszy manny (+ ewentualnie nieco więcej do ciasta na kluski)
- 1 szczypta soli
Składniki na budyń:
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki cukru*
- 1/2 szklanki wody
- 3 czubate łyżki nasion siemienia lnianego
*Zamiast cukru, możecie dosłodzić budyń podczas, gdy stygnie, 2-3 łyżkami miodu.
Sposób przygotowania:
Ze składników na kluski zagniećcie ciasto. Jeśli ma zbyt lejącą, luźną konsystencję dodajcie nieco więcej kaszy i ponownie wyróbcie. Podzielcie ciasto na kilka mniejszych części i uformujcie je w wałeczki (jak na leniwe). Pokrójcie wałeczki na ukośne kluseczki i wrzućcie do osolonej, wrzącej wody. Gotujcie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. W międzyczasie przygotujcie budyń. Wsypcie do rondelka pół szklanki górskich płatków owsianych i zalejcie je mlekiem i wodą. Dodajcie cukier i nasiona siemienia lnianego. Zagotujcie i gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 5-7 minut, aż płatki zmiękną i wchłoną płyn, a siemię napęcznieje. Zdejmijcie z ognia i odstawcie budyń do przestygnięcia - w tym czasie jeszcze zgęstnieje. Zmiksujcie na gładki i gęsty krem. Kluski z kaszy manny podawajcie na budyniu, z dodatkiem ulubionych owoców.
Źródło przepisu: mieszamwgarnku.pl