Pewnie nie jeden raz kupiliście paczkę pachnącej kawy, ale już po kilku dniach jej aromat stawał się coraz słabszy. Nie musi to jednak tak wyglądać. Wystarczy, że wrzucicie do opakowania pewien popularny produkt, a mała czarna na długo zachowa wszystkie swoje walory. Każdy kawosz powinien znać ten genialny patent.

Kawa mielona, a ziarnista - którą wybrać?

Dlaczego kawa mielona jest tańsza? Powód jest prosty - ziarna po rozdrobnieniu szybciej tracą swoje walory zapachowe i smakowe, więc nie posiadają już takiej wyrazistości. Nie każdy jednak ma możliwość mielenia ziaren na bieżąco w domu, więc używanie kawy mielonej jest po prostu wygodniejszy na co dzień. Dodatkowo, nikogo nie trzeba też przekonywać, że kawa mielona jest o wiele tańsza niż ta ziarnista. Wybór pozostaje więc już do rozważenia dla każdego z osobna.

Co robić, żeby kawa mielona nie zwietrzała?

Jeśli zwykle w waszych koszykach zakupowych ląduje kawa mielona, musicie poznać pewien sprytny patent. Zamiast z czasem tracić jej smak i aromat, zastosujcie prosty trik. Mało kto wie, że aby mielona kawa nie zwietrzała, wystarczy wrzucić do puszki lub pojemnika kilka kostek gorzkiej czekolady, a następnie szczelnie zamknąć opakowanie i odstawić je na 2 dni. W ten sposób nasza ulubiona mała czarna znów odzyska wszystkie swoje walory smakowe i będzie pachniała jak świeżo po zmieleniu. 

Kawa mielona - o tym trzeba pamiętać

Trik z czekoladą jest bardzo pomocny, jednak na przyszłość lepiej po prostu starać się zapobiegać wietrzeniu kawy. Jak to robić? Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad:

  • wybierać kawę w opakowaniach o mniejszej pojemności,
  • bardzo szczelnie zamykać opakowanie po każdym otwarciu,
  • trzymać pojemnik z kawą w chłodnym i suchym miejscu,
  • unikać ekspozycji na słońce,
  • nie przechowywać kawy w zbyt niskiej temperaturze (szczególnie w lodówce).