Sezon przeziębieniowy w pełni. Zanim sięgniecie po leki, wypróbujcie naturalne specyfiki, które często są bardziej skuteczne od tych sklepowych. Zakwas imbirowy, to potężna dawka witamin, które poprawią naszą odporność.

Od tysiącleci imbir jest stosowany jako remedium na przeziębienia, katar, czy ból gardła. Korzeń imbiru zawiera związki chemiczne, które wzmacniają odporność, dzięki czemu rzadziej chorujemy. Oprócz tego, ma właściwości rozgrzewające i oczyszcza organizm, więc jeśli już dopadnie nas przeziębienie lub grypa, pomoże szybciej uporać się z infekcją. Ze względu na swój charakterystyczny, ostry smak i zapach, jest świetnym lekarstwem na katar i niedrożne zatoki.

W tym zakwasie oprócz imbiru znajdziecie jeszcze 3 cenne składniki: miód, kurkuma i... sok z kiszonek kapusty. Takie połączenie to gwarancja mocy.

Kurkuma ma liczne właściwości lecznicze. Kurkuma może być też używana jako środek przeciwzapalny i przeciwbakteryjny na kaszel i przeziębienie albo nakładana na skórę przy oparzeniach, skaleczeniach i siniakach.

Natomiast w soku z kiszonej kapusty znajdziecie witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6), witaminę E i K oraz oczywiście witaminę C. Nie brakuje również niezbędnych dla organizmu minerałów, takich jak siarka, jod, żelazo i wapń.

Jak widać połączenie tych składników to potężna dawka witamin i wzmocnienia.

Zakwas imbirowy z kurkumą

Składniki:

  •     duży kawałek imbiru,
  •     2 duże kawałki kurkumy,
  •     1/4 szklanki miodu,
  •     1/4 szklanki soku z kiszonej kapusty lub soku z kiszonych ogórków,
  •     1 litr przegotowanej wody

Przygotowanie:

Jeżeli wybieracie imbir oraz kurkumę ekologiczną, nie ma potrzeby obierania ze skórki. Wystarczy lekko wyszorować szczoteczką i pozostawić do wyschnięcia. Kroimy w drobne plasterki lub ścieramy na tarce, w celu uzyskania mocniejszego w smaku zakwasu. Do wcześniej wyparzonego słoika wkładamy kłącza oraz miód i sok z kiszonej kapusty lub ogórków. Lekko potrząsamy i zalewamy lenią wodą. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około tydzień. Po tym czasie zakwas jest gotowy - wystarczy wypić pół szklanki lub kieliszek dziennie, aby wzmocnić odporność.